PITANjE PRESTONICE KNEŽEVINE SRBIJI II DEO : GORNjA CRNUĆA I KRAGUJEVAC

Knez Miloš Obrenović bio je celim svojim bićem vezan za Rudnik, „on je na njemu živeo i kao siromašni sluga, i kao srpski vojvoda, i kao turski rob, i kao vođ narodnog ustanka”. Mobom seljana pred samo izbijanje Drugog srpskog ustanka u Gornjoj Crnući porodica Miloša Obrenovića dobila je dom. Pored seoske brvnare naknadno je izgrađen „mlekar, koševi, ambar, har za konje“. Izbijanjem ustanka Gornja Crnuća postaje središte ustaničkih akcija „i u narodnoj borbi je preuzela ulogu Topole pod Karađorđem“, a kući kneza Miloša „bi suđeno da postane prvi dvor prvoga kneza oslobođene Srbije“. U njoj je održana i prva narodna skupština u decembru 1815.

Nepoverenje beogradskog muhafiza Marašli Ali-paše prema Srbima išlo je do te mere da je insistirao da knez Miloš živi u Beogradu. Okolnosti u kojima je živeo srpski knez u Beogradu nisu pružali povoljnu klimu za funkcionisanje njegove vlasti. Trebalo je izabrati adekvatnu prestonicu. U manastiru Vraćevšnica, pod Rudnikom, početkom maja 1818. skupština i knez opredelili su se za Kragujevac. Ovo je bila samo potvrda s obzirom da je srpski knez već gradio u ovom gradu konake. U Srbiji toga vremena bilo je i većih i značajnih varoši. Zašto onda Kragujevac? Kako ukazuje Radosav Marković „to je psihološko osećanje sigurnosti u njemu, zatim geografsko-administrativni položaj i nacionalna homogenost njegovog stanovništva“. Drugim rečima Kragujevac se nalazi u srcu Šumadije, koja je „ponela ustanički barjak“, imao je centralni položaj u tadašnjoj Srbiji što je olakšavalo održavanje administrativnih veza, bio je udaljen od Carigradskog druma da bi ga uznemiravali Turci i grad je napustilo u većini tursko stanovništvo  što je u tom turbulentnom vremenu smatrano za veliku prednost.

U vreme izbora Kragujevca za prestonicu on je bio mala palanka sa 193 kuće i 378 poreskih glava. Kao centar počeo je intenzivno da se razvija i već 1837. imao je 2.926 stanovnika. Podignuta je nova varoš „malo podalje od „stare čaršije“ na levoj obali Lepenice, odakle se pružao lep pogled na lepeničku dolinu i njeno zaleđe. Prvo su podignuti uz narodnu mobu kneževi konaci: „Muški ili Knežev konak koji je bio centar ovog centra, zatim Šareni konak ili Konak knjeginje Ljubice“ koga je Joakim Vujić nazivao „haremom kneza Miloša“ i „Amidžin konak za kneževu svitu i starešine“.  Oko konaka podignut je čitav niz kuća, manjih i većih zgrada „za lični i porodični život kneza Miloša“. Na ovaj način se formirao knez Milošev Kragujevac. U njemu je smeštena i Kneževa kancelarija koja je preuzela vremenom sve atribute vlasti Narodne kancelarije i postala „centar administrativne i političke radnje u Srbiji“. Ovde su se razvijale i druge ustanove poput „Opštenarodnog suda“, “Sovjeta serbskog“ itd. U Kragujevcu se nalazio i centar srpske Mitropolije na celu sa mitropolitom Melentijem. Izgradnjom pozorišta, gimnazije, Liceja, štampanjem prvih novina Kragujevac je predstavljao i lučonošu kulturnog, prosvetnog i opšteg napretka sprskog naroda. Piše: Rade Ristanović