ABER IZ ČARŠIJE

Irena Kolaj Ristanović, Status vakufskih dobara u Kneževini Srbiji (1878-1882): Prilog proučavanju osmanske baštine Ova monografija se bavi analizom šerijatsko-pravnih uslova na osnovu kojih su osnivane vakufske zadužbine, ulogom vakufa u urbanizaciji osmanskih gradova i radom Mešovite srpsko-turske komisije za državnih i vakufska dobra (1881-1882). U drugom delu publikacije priređena je i objavljena arhivska građa zaostala iz rada pomenute Komisije. Posebnu važnost u ovom pogledu čini spisak 1.002 vakufska dobra koja su popisana u južnim krajevima nakon oslobođenja od osmanske vlasti.
“Život u okupiranom Beogradu 1941-1944.” Od 6. aprila 2022. godine na Radio televiziji Srbije imate priliku da gledate dokumentarnu seriju “Život u okupiranom Beogradu 1941-1944”. Autor serije Nenad Milošević nastojao je da gledaocima obezbedi svojevrsni vremplov i vrati ih u okupirani Beograd tokom Drugog svetskog rata. Gledajući ovu seriju saznaćete: kako je izledao porušeni Beograd, kako su se njegovi građani snabdevali i borili bukvalno za koricu hleba, šta su slušali na radiju i čitali u novinama, koje kulturne i zabavne sadržaje su upražnjavali, kako su stradali i borili se za slobodu… Pored savremenika događaja u emisiji govore koleginice i kolege: Radmila Radić, Nataša Milićević, Ljubinka Škodrić, Maja Vasiljević, Milan Koljanin, Bojan Đorđević, Dragomir Bondžić, Aleksandar Stojanović, Dejan Zec, Radosav Tucović i Rade Ristanović.
Požar u “Starom Zdanju” u Aranđelovcu “Staro Zdanje” u Aranđelovcu čija je gradnja počela 1868. godine predstavlja  jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma. Nažalost, poslednjih decenija prepušteno je zubu vremena i propadanju. U noći 22. marta 2022. godine izbio je požar na krovu zgrade čime je ovo kapitalno zdanje dodatno oštećeno. Nadamo se da je ovo poslednje upozorenje koje će osvestiti odgovorne faktore i opredeliliti ih da obezbede sredstva za zaštitu i obnovu ovog  šumadijskog arhitektonskog bisera.