Saobraćajne (ne)prilike u okupiranom Beogradu

Ni tokom perioda između dva svetska rata Beograd nije raspolagao sa adekvatnim brojem vozila u gradskom saobraćaju. Ovakvo stanje znatno je pogoršano tokom okupacije s obzirom da je u Aprilskom bombardovanju 1941. desetkovan vozni park. Pronaći mesto u tramvaju bio je težak zadatak za svakog putnika i zahtevao je određenu dozu snalažljivosti. Kako bi svi imali jednake šanse da sednu, propisano je da na početnim stanicama putnici „strpljivo zauzmu red i čekaju da uđu u tramvaj“. Kako bi zaobišli ovo pravilo, pojedini građani su ulazili na poslednjim stanicama u tramvaj i vozili se do početne stanice odakle su sedeći nastavljali svoje putovanje. Ovi „ljudi koji nisu navikli ni na kakav red“ nisu dugo uživali u plodovima svoje dovitljivosti, jer je Direkcija tramvaja i osvetljenja naredila da svi na poslednjoj stanici izađu iz vozila, a ovu svoju naredbu uspela je da sprovede uz pomoć „beogradskih saobraćajaca i kontrolora“.

Što se tiče opšte kulture  u beogradskim tramvajima jedan od savremenika je zabeležio sledeće: „Mlađi sede a stariji stoje, muškarci ulaze u kola pre žena i dece. Trebalo bi uvesti pravilo da mlađi ustupaju mesto starijima a da žene i deca imaju prvenstvo. I samim kondukterima treba dati šira ovlašćenja da sprovode ove mere. Policijski organi trebalo bi da ih u ovome pomažu. Prema neučtivim putnicima, pijanicama treba oštro postupati, uz pomoć policijskih organa otstraniti ih iz kola.“

Mnogo veći problem po bezbednost u saobraćaju predstavljalo je nepropisno prelaženje ulice od strane pešaka. Građani su „stalno opominjani da strogo vode računa pri prelazu ulica i da ulice prelaze samo na određenim mestima između klinaca“. Ovakva upozorenja često nisu dopirala do ušiju onih najmlađih, o čemu svedoči primer „mališana Branka Tripašića“, koji je iz jednog ovako nepropisnog prelaska ulice izašao živ samo zahvaljujući prisebnošću vozača tramvaja. Izvor: Rade Ristanović, “U službi građana”: komunalno pitanje u Beogradu na stranicama kolaboracionističke štame, u: Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944, knj. 2, 151-184.